Samen bouwen voor de dag van morgen

‘Een continu leerproces voor steeds betere woningen’

De afgelopen periode zijn er maar liefst 63 seniorenwoningen in heel de Hoeksche Waard gebouwd. Comfortabele huurwoningen, die zo veel mogelijk energiezuinig, gezond en toekomstbestendig zijn en passen bij de vraag en (zorg)behoefte van onze huurders. Want een comfortabel en gezond (t)huis is wat wij iedereen willen bieden. Nu en in de toekomst.

En dat bouwen doen wij niet alleen. Wij werken altijd samen met een aannemer. Jan Weeda, projectleider bij Kroon & de Koning, en Richard Reedijk, projectleider HW Wonen vertellen je graag iets meer daarover.

Het huis van de toekomst bedenk je niet in één dag,” stelt Jan. “Het is een continu leerproces, waarbij technologische innovaties steeds weer nieuwe mogelijkheden bieden en we telkens weer voor nieuwe uitdagingen staan. Maar inmiddels hebben we in samenwerking met HW Wonen een uitstekend concept neergezet. We horen veel tevreden geluiden van huurders. En kritiekpunten nemen we mee als leermoment. Zo maken we onze woningen steeds beter.”

De nieuwe standaard

In 2018 bouwde Kroon & de Koning in opdracht van HW Wonen de eerste Nul op de meter een-gezinswoningen aan de Kloosring in Oud-Beijerland. Richard Reedijk, projectmanager HW Wonen, licht toe: “De woningen zijn gasloos, maximaal geïsoleerd en voorzien van een duurzame warmtepomp en veel zonnepanelen. Dit concept hebben we samen met Kroon & de Koning doorvertaald naar levensloopbestendige seniorenwoningen.” Een groot voordeel is dat onze huurders de woning met deze installatie in de zomer ook energiezuinig kunnen koelen.

Toekomstbestendig

“De woningen zijn niet alleen gebouwd voor de dag van morgen met oog op een minimale impact voor het milieu, maar ook voor mensen die zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen,” vervolgt Richard. “Op de begane grond bevinden zich de keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer. Daarnaast hebben de woningen een vaste trap naar de zolderkamer en een tuin met berging. Alles is ruim opgezet en zonder drempels, zodat de woningen ook goed toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. In combinatie met de slimme installaties, die zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en minimaal energieverbruik, voorzien de woningen in comfortabel en toekomstbestendig wonen.”

Bijzonder

“Niet alleen de woning zelf, maar ook de sociale omgeving speelt een prominente rol in de zelfredzaamheid van mensen,” vervolgt Richard. “Het is fijn als er mensen in de buurt wonen die zich maatschappelijk inzetten voor de omgeving. Daarom hebben we voor vier nieuwbouwwoningen aan de Jan Tooropstraat in Oud-Beijerland een bijzondere selectie gehanteerd. Twee woningen zijn toegewezen aan personen waarvan de mantelzorger dichtbij woont. De andere twee woningen zijn toegewezen aan mensen die een sociale functie vervullen in de wijk. Mensen konden op deze woningen reageren via een motivatiebrief. Hun rol in de wijk kan van alles zijn: een kopje koffie drinken bij iemand die eenzaam is of hulp bij kleine klusjes.”

Zo werken wij als woningcorporatie aan comfortabele en gezonde woningen, die energiezuinig en toekomstbestendig zijn. En samen met onze huurders aan een prettige woonomgeving die past bij de (zorg)behoefte van onze huurders.