Renovatie rillingen

“Het is me achteraf alles meegevallen”

Mevrouw Krielaart huurt al 62 jaar een woning van ons in Maasdam. Vorig jaar vond er groot onderhoud plaats aan haar woning. De renovatie was onderdeel van een verduurzamingsproject, zodat de woning weer in goede staat is voor de komende 25 jaar. Voor mevrouw Krielaart was de renovatie een ingrijpende gebeurtenis, maar desondanks kijkt ze met plezier terug op de verbouwing.

“Nog zo’n renovatie maak ik gelukkig niet meer mee,” lacht mevrouw Krielaart. “Ik ben al 87 dus het zal mijn tijd wel duren. Ik woon hier nu 62 jaar. Het was de eerste keer dat er zo’n ingrijpende renovatie plaatsvond. Tien jaar geleden is de wc een keer verbouwd en zo’n vier jaar geleden is het lavet vervangen. Een lavet zit tussen een gootsteen en een badkuip in. Dat was ideaal toen mijn zoon nog klein was, maar nu ben ik blij dat het ding weg is. Ik heb een aantal jaar geleden mijn knie verdraaid en dan is zo’n hoge opstap niks. Het kwam dus goed uit dat juist op dat moment de douche gerenoveerd werd.”

Gouden medaille

“Ik zag ontzettend tegen de renovatie op, maar ik heb het allemaal maar over me heen laten komen. Het is ingrijpend als je huis verandert in een bouwplaats, waar alles en iedereen rondloopt. Je bent je privacy kwijt. Gelukkig waren het fijne lui en opzichter Stefan verdient een gouden medaille. Die heeft me hier echt doorheen gesleept, waardoor ik met plezier terugkijk op de renovatie. Hij heeft me zelfs geholpen met het verplaatsen van de meubels. Na afloop organiseerde HW Wonen een buurtbarbecue. Normaal ga ik nooit naar dit soort dingen toe, maar er was nu alle reden voor een feestje. Het huis is nu namelijk veel comfortabeler. Nu was ik hiervoor ook al tevreden hoor, maar je merkt wel een duidelijk verschil. Vroeger kwam de warmte vanaf zolder je tegemoet. Dat heb ik nu niet meer en dat is op mijn leeftijd toch wel prettig. Het huis kan er weer jaren tegenaan en ik hoop met mij erin.”

Sinds 1958

Mevrouw Krielaart woont als sinds 1958 in de woning. Ze moest ontzettend wennen. “Ik kwam bij mijn vader en moeder vandaan en die woonden in een vrijstaand huis aan de Binnenmaas. Toen ik hier aankwam was er helemaal geen groen. Het was een grote grauwe grindhoop. En ik had ineens buren. Ik heb de eerste weken met de gordijnen dicht gezeten. Ik was pas getrouwd en tien weken moeder van onze zoon. Alles bij elkaar was het een enorme overgang. Ik moest ontzettend wennen. Maar het is allemaal goed gekomen. Ik woon hier niet voor niets al 62 jaar.”

Fijne tuin

Over verhuizen heeft ze nooit een seconde nagedacht. “Waarom weggaan als je goed zit? Ik vind het fijn hier. De buurt is wel veranderd. Vroeger had je sneller en meer contact met elkaar. Je had geen hoge schuttingen als erfafscheiding, maar een paar paaltjes met een ijzerdraadje. Bovendien werken de meeste vrouwen tegenwoordig. Dat was in mijn tijd wel anders. Het is nu een stuk stiller op straat dan vroeger. Ik maak trouwens zelf ook minder snel contact hoor. Dat krijg je toch als je ouder wordt. Ik was vroeger al graag op mezelf, maar nu nog meer. Ik ben vooral heel dankbaar dat ik nog zo’n grote tuin heb. Daar ben ik ontzettend blij mee. Zeker nu tijdens de coronacrisis. Ik krijg geen bezoek en kom bijna nergens, maar in mijn tuin voel ik me zo vrij als een vogel.”

Als woningcorporatie werken wij aan comfortabele en gezonde woningen, die energiezuinig en toekomstbestendig zijn en passen bij de (zorg)behoefte van onze huurders.