Een leven lang fijn wonen

De Verhuisregeling neemt drempels weg

Letterlijk en figuurlijk, want met de Verhuisregeling maken we voor 70-plussers* de weg vrij om door te stromen naar een levensloopbestendige woning. We geven advies, ondersteuning bij praktische zaken, zoals administratie en het verhuizen zelf, en financiële hulp. Hiermee maken we comfortabel wonen ook in de toekomst mogelijk. Zo ook voor de heer en mevrouw Van Waardenburg uit ‘s-Gravendeel. Waar zij eerst opzagen tegen verhuizen, kunnen ze nu niet meer wachten.

Dochter Yvonne zag het bericht over de Verhuisregeling op Facebook. Haar interesse was gewekt en ze nam contact op met onze Verhuisadviseur Anne Zuidam voor meer informatie. “Mijn ouders wisten nog van niks,” bekent Yvonne. “Ze waren niet zo happig op verhuizen. Logisch. Ze wonen hier al 45 jaar met veel plezier. Maar je merkt dat het allemaal wat lastiger wordt. Mijn vader is slecht ter been en de trap op wordt steeds moeilijker. Uit het gesprek met Anne bleek dat mijn ouders in aanmerking komen voor de Verhuisregeling. Ik ben heel blij dat HW Wonen dit mogelijk maakt. Ze denken echt met de mensen mee. Ik was overtuigd. Nu mijn ouders nog. Er volgde een  tweede gesprek met mijn ouders erbij.”


Zorgen wegnemen

“Een Teams-meeting,” vertelt Anne trots. “Tachtigplus en dat doen ze gewoon even. Normaal gaan we natuurlijk bij de mensen thuis langs, maar vanwege corona gaat dit nu niet. Tijdens het adviesgesprek hoor ik allereerst graag wat de woonwensen van de mensen zijn. Op basis hiervan geef ik advies over de zoektocht naar een andere woning. Waar kan men op reageren? Hoe werkt het? Natuurlijk hoor ik ook graag van de mensen hoe ze tegenover verhuizen staan. Ik heb inmiddels aardig wat gesprekken gevoerd. Het is voor veel mensen een lastig besluit. Ze zien op tegen de administratieve zaken, de verhuizing zelf en/of hebben financiële zorgen. Met de Verhuisregeling nemen we veel van deze zorgen weg.”


Gelijke huurprijs en eigen keuzes maken

“Nou en of,” bevestigt mevrouw Van Waardenburg. “We hebben alleen een AOW-uitkering. Verhuizen kost geld en je gaat altijd duurder wonen. Dankzij de Verhuisregeling houden we gewoon onze oude huurprijs. Dit gaf ons de doorslag om de verhuizing in gang te zetten. Maar ook het besef dat we nu nog zelf kunnen kiezen waar we willen wonen. Als het straks echt niet meer gaat dan is het maar de vraag waar je terechtkomt. We willen graag in ’s-Gravendeel blijven wonen. Het liefst dichtbij de winkels. Mijn man is slecht ter been. Van de week was hij nog gevallen. Niet ernstig gelukkig, maar waarom wachten totdat het wel een keer echt fout gaat? Ik ben blij als we straks alles gelijkvloers hebben. Dat geeft ons allemaal een stukje rust.”


Overzicht en rust

“De gang van zaken is ook overzichtelijker ,” vult de heer Van Waardenburg aan. “Nu we de keuze hebben gemaakt om te verhuizen, hebben we ook de tijd om alles uit te zoeken en op te ruimen. In 45 jaar tijd verzamel je heel veel spullen. Ik zag erg op tegen het leeghalen van de zolder. Dat is inmiddels al gebeurd. Zo gaan we op ons gemak elke kamer af. Het geeft veel rust om niet alles in één keer te hoeven doen. Laat die nieuwe woning maar komen. Wij zijn er klaar voor en kunnen niet meer wachten.”

* Voorwaarden voor deelname aan de Verhuisregeling.

De Verhuisregeling is een pilot in samenwerking met gemeente Hoeksche Waard, Stichting Present Hoeksche Waard, Welzijn HW en Verhuis mijn Thuis. We willen met onze dienstverlening aansluiten bij de wensen en (zorg)behoeften van onze huurders. We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Met de Verhuisregeling vergroten we de zelfredzaamheid van onze huurders en werken we aan een goed en geschikt thuis voor iedereen.