Als het allemaal even niet meer gaat…

Je staat er niet alleen voor

Wonen zonder financiële zorgen. Ook dit draagt bij aan een fijn (t)huis. Wij streven naar betaalbaar wonen voor iedereen. Dit bereiken we onder andere door middel van passend toewijzen. De regeling voorkomt dat je met een te laag inkomen in een te dure woning woont. Maar wat als je moeite hebt met het betalen van de huur, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of een onverwachte inkomensdaling? Ook dan staan we voor je klaar. Onder de noemer ‘Voor hetzelfde geld’ werken we samen met verschillende instanties om huurders met (dreigende) geldproblemen te helpen.

Er heerst een taboe op geldproblemen en schulden, maar het kan iedereen overkomen. Zo ook Leonie*. Ze verloor eind 2016 haar moeder en werd in 2017 zelf moeder van een prachtige dochter. Ze stond grotendeels alleen voor de opvoeding. Toen ze na haar verlof weer aan het werk ging, belandde ze in een neerwaartse spiraal: “Er was in korte tijd zoveel gebeurd en ik had moeite om alles een plekje te geven. Ik voelde me ongelukkig en kocht spullen om me beter te voelen. Door al die gekke uitspattingen werd mijn administratie een chaos. Ik was het ene gat met het andere aan het stoppen.”

Burn-out

Leonie kwam thuis te zitten met een burn-out. Ze merkte dat ze nooit goed aan zichzelf kon werken, als ze haar financiën niet zou regelen. “Ik wilde dat alles beter zou worden en dat mijn dochter nooit de lasten zou moeten ervaren van de keuzes die ik gemaakt heb. Met lood in de schoenen belde ik HW Wonen. Ik vertelde mijn verhaal en dat ik niet meer wist hoe ik mijn huurachterstand moest betalen. Het was de beste beslissing ooit, ook al was het enorm spannend. De medewerkster van HW Wonen was erg behulpzaam. Ik kon de huurachterstand in termijnen terugbetalen en ze zorgde ervoor dat ik gekoppeld werd aan een vrijwilliger van Humanitas. Die hielp me om mijn in- en uitgaven weer inzichtelijk te krijgen.”

“Het belletje naar HW Wonen was de beste beslissing ooit!”

Opluchting

“Het was niet gemakkelijk om al je zaken op tafel te leggen bij een wildvreemde, maar tegelijkertijd luchtte het zo enorm op. De vrijwilliger heeft me geholpen om alles te ordenen en voorbereid op het schuldhulpverleningstraject van de gemeente. Dit traject loopt nu een tijdje en ik heb inmiddels al veel stappen gemaakt. Ik heb een aparte rekening voor mijn vaste lasten en houd elke maand mijn inkomsten en uitgaven bij. Ik ben er nog niet, maar het begin is er. Dat geeft al zoveel rust in mijn leven. Nu is er de tijd, ruimte en energie om echt te gaan genieten samen met mijn dochter.”

Als woningcorporatie streven wij naar woonlasten die passen bij de portemonnee van onze huurders zodat zij fijn kunnen wonen zonder  financiële zorgen.

*Vanuit privacy redenen is gebruikgemaakt van een fictieve naam.