PostCodeRoos project Vierwiekenplein: zonnepanelen zonder gedoe

“Ik raad iedereen aan om mee te doen!”

Als woningcorporatie leveren wij een bijdrage aan een duurzame samenleving, zodat ook toekomstige generaties een goed thuis vinden in de Hoeksche Waard. We richten ons hierbij niet alleen op het verduurzamen van onze eigen woningvoorraad, maar op de woonomgeving in zijn geheel. Zo hebben wij daken van één van onze complexen beschikbaar gesteld aan het PostCodeRoos (PCR) project van Hoeksche Waard Duurzaam (burgerinitiatief om samen duurzame energie op te wekken). Op de daken van onze gebouwen aan het Vierwiekenplein in Oud-Beijerland zijn door dit project 276 zonnepanelen geplaatst. De duurzame energie die dit oplevert is bestemd voor omwonende deelnemers van het project, huurder of geen huurder bij HW Wonen.

Eén van die omwonenden is Johan Toonen. “We hadden altijd al interesse in zonnepanelen, maar we hebben een lastig dak. Het PostCodeRoos project klonk interessant en ik heb meer informatie opgevraagd. In de tussentijd zijn we nog wel met twee partijen in gesprek geweest om zonnepanelen op ons eigen dak te plaatsen. Dit bleek een lastig verhaal, omdat we geen standaard pannendak hebben. De ene partij zag het niet zitten en bracht niet eens een offerte uit. De andere aanbieder rekende torenhoge plaatsingskosten, vanwege het afwijkende dak. De ligging van het dak is ook niet ideaal. Het PostCodeRoos project bleek daarom een schot in de roos.”

Wel de lusten, niet de lasten

Door zijn deelname aan het PCR project profiteert Johan naar eigen zeggen van de lusten en niet van de lasten. “Ik heb lagere energiekosten, draag mijn steentje bij aan een beter milieu en hoef me geen zorgen te maken over het beheer en onderhoud van de zonnepanelen. Het is een zorgeloze constructie. Ze hoeven niet in je huis te zijn en je hebt nauwelijks ergens omkijken naar. Alleen een klein beetje administratie. Het project is onder gebracht in een coöperatie. In aanloop naar de uitvoering hebben we een aantal keer vergaderd en in de toekomst zal dit af en toe nodig zijn. Meer hoef je er eigenlijk niet voor te doen.”

Financieel voordeel

“Door de schaalgrootte van het project, waren de installatiekosten bovendien veel lager. Dat maakt de investering nog interessanter. Verder hoef ik de komende vijftien jaar geen energiebelasting te betalen over de stroom die wordt opgewekt via het PostCodeRoos project. Dit energiebelasting bedraagt meer dan de helft van de energierekening. Reken maar uit! Ik kan het echt iedereen aanraden. Met het PostCodeRoos project heb je zonnepanelen zónder gedoe.”

Ook meedoen?

PostCodeRoos is een overheidsregeling, waarmee financieel voordeel wordt behaald bij verrekening met de energiebelasting. Met PCR wil de overheid burgerinitiatieven stimuleren om samen duurzame energie op te wekken. Niet iedereen is in de gelegenheid om zonnepanelen te plaatsen. Bijvoorbeeld omdat het dak niet geschikt is of de installatiekosten te hoog. Door als collectief zonnepanelen te plaatsen, worden de investeringskosten aanzienlijk lager.
In de Hoeksche Waard wordt de PCR regeling opgepakt door HWDuurzaam. Zij zoeken nog steeds deelnemers voor nieuwe PCR projecten. Kijk voor meer informatie op www.hoekschewaardduurzaam.nl.

Als woningcorporatie werken wij met oog voor het milieu aan een samenleving waar toekomstige generaties ook een goed thuis vinden in de Hoeksche Waard.