Het dak op!

Honderden huurders blij met gratis zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen draagt bij aan de verduurzaming van onze woningen. Om dit traject te versnellen hadden wij voor 2019 vierhonderd huurwoningen geselecteerd die in aanmerking kwamen voor gratis zonnepanelen. Dit zijn woningen waarvan de daken optimaal geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en die op de korte termijn nog niet in aanmerking komen voor een onderhoudsproject en de daarmee gecombineerde duurzaamheidsingrepen.

De woning van Erik de Vroedt uit Nieuw-Beijerland was één van de vierhonderd geselecteerde woningen. Wat vond hij van deze actie? “Ik werd per brief geïnformeerd over het zonnepanelenproject. Hierin stond ook dat ik als huurder verplicht ben om mee te doen. Hier heb ik geen problemen mee. Als ze het nu niet verplichten, dan wel over een paar jaar. Energieneutraal wonen heeft de toekomst. Wat dat betreft ben ik blij dat ik een woning huur. Ik ben benieuwd waar dit naar toe gaat. Aan verduurzaming hangt een prijskaartje en mensen met een eigen woning moeten waarschijnlijk zelf voor de kosten opdraaien. Ik krijg de zonnepanelen gratis en profiteer straks van een lagere energierekening. Dat is een duidelijke win-win situatie.”

Duurzaam wonen

Een duurzame toekomst begint bij jezelf. Wat doet Erik zelf aan duurzaamheid? “Ik werk overdag, dus dan is het energieverbruik sowieso minimaal. Verder heb ik alleen spaarlampen en ledverlichting in de woning en sta ik niet onnodig lang onder de douche.” Qua voorbereiding voor de installatie hoefde Erik niet veel te doen. “Om de monteurs snel hun werk te kunnen laten doen moesten de zolder en de meterkast goed toegankelijk zijn. Een kwestie van een beetje opruimen, dat was alles. De installatie zelf duurde maar een dag.”

De actie gaat door in 2020

Dit betekent dat wij dit jaar maar liefst 250 van onze woningen óók gaan voorzien van gratis zonnepanelen. En dat levert de huurders een maandelijkse besparing op, ons bezit wordt verduurzaamd en gezamenlijk dragen wij zo bij aan een duurzamere Hoeksche Waard.

Als woningcorporatie dragen werken wij met oog voor het milieu aan een samenleving waar toekomstige generaties ook een goed thuis vinden in de Hoeksche Waard.