Moeder en dochter: familie, vriendinnen én buren

Een leven lang fijn wonen

Wij werken aan een fijn (t)huis voor iedereen, maar een fijn thuis maak je natuurlijk ook zelf. Zo wilde Margo Slikkerveer graag dicht bij haar negentigjarige moeder wonen, zodat ze goed voor haar kan zorgen als dit nodig is. Het toeval wil dat ze nu naast elkaar wonen. Margo kan haar geluk niet op.   

“Baat het niet, dan schaadt het niet,” was de gedachte van Margo toen ze zich in 2003 inschreef als woningzoekende. Ze schreef niet alleen zichzelf in, maar ook haar moeder, mevrouw van der Zalm. “Zelfredzaamheid wordt steeds belangrijker. Daarom vond ik het belangrijk om dichtbij mijn moeder te wonen. Zelf kom ik uit een eengezinswoning, waarbij we voor de keuze stonden: opknappen of verhuizen. Het werd dat laatste. De kinderen zijn de deur uit en we wilden kleiner wonen, zodat we gesetteld zijn voor de toekomst.”

Zelfredzaamheid

Zoals Margo stelt, wordt zelfredzaamheid steeds belangrijker. Wanneer je zo lang mogelijk zelfstandig thuis wilt blijven wonen is het raadzaam dat je -net als Margo – op tijd actie onderneemt. Levensloopbestendig wonen klinkt misschien als een ver-van-je-bedshow. Maar wat als het straks minder gaat en je bijvoorbeeld moeite krijgt met traplopen? Margo heeft haar toekomstige woongeluk alvast veiliggesteld en ook dat van haar moeder. “Hier kunnen we de rest van ons leven blijven wonen. De huizen zijn van alle gemakken voorzien, ruim, comfortabel en rolstoeltoegankelijk en je bent niet afhankelijk van de auto om naar de winkels te kunnen. Ideaal!”

Wens komt uit

Inmiddels had Margo veel reacties opgebouwd. Ze wist vrijwel zeker dat ze geselecteerd zou worden voor een nieuwbouwwoning aan het Nieuw Weverseinde in Puttershoek. Ze reageerde voor haar moeder op de twee naastgelegen woningen en haar wens kwam in vervulling. “We wilden graag dichter bij elkaar wonen, maar zo dichtbij hadden we nooit durven dromen.” Voor mevrouw van der Zalm was het wel even wennen. “Diep in mijn hart wilde ik niet verhuizen, maar mijn verstand zei dat het beter was. Ik heb nu de winkels heel dichtbij en kan de auto laten staan. Sterker nog, die gaat binnenkort weg. Wel zo veilig. Je wordt op een gegeven moment toch minder fit. Ik wil graag alles netjes hebben en in mijn oude huis werd dit steeds lastiger. Hier is dit te overzien.”

Halve schutting

Inmiddels voelt mevrouw Van der Zalm zich steeds meer thuis in haar nieuwe huis. “Het is in de zomer heerlijk koel binnen. Dat is voor mijn gezondheid veel fijner. Verder is het hier muisstil, dankzij het driedubbel glas. Ik voel me ook veiliger, nu ik naast mijn dochter woon. Ik kon altijd op de buren rekenen hoor, maar als je je even niet zo goed voelt, is het fijn als je dochter meteen bij je is. We hebben een halve schutting en kunnen zo naar elkaar toe.” Ook Margo voelt zich thuis in haar nieuwe woning. “Ik heb mijn moeder in de buurt en de winkels en het huis is erg comfortabel. Wat wil een mens nog meer?”

Bepaal je eigen woongeluk

Kun jij in je huidige woning blijven wonen, ook als het straks lichamelijk misschien wat minder gaat? Is verbouwen wellicht een optie, of overweeg je net als Margo om te verhuizen naar een levensloopbestendige woning? Onder de noemer ‘Lang Leve Thuis’ bieden we verschillende handige producten en diensten, waarmee je zelf kunt voorzien in een leven lang fijn wonen. Van een gratis Woningscan en advies bij verbouwing tot de Verhuisregeling. Samen zorgen we voor een leven lang fijn wonen.

Naast een comfortabele woning is het ook prettig als je in een vitale buurt woont. Zeker met het oog op lang zelfstandig wonen. Margo en haar moeder zijn voorzien van alle gemakken in de buurt, van winkelcentrum tot bushalte, van huisartsenpost tot het wonen naast elkaar. Ook dat is waar wij als woningcorporatie net een stapje extra voor doen.