Huren (mede) voor de buren

“Voor mij stopt de samenleving niet bij mijn eigen voordeur”

We gaan voor een goede en prettige dienstverlening die aansluit bij de behoeften van onze huurders. We werken hiervoor niet alleen samen met professionele instanties, maar ook met onze huurders. Want ook jij als bewoner kunt het verschil maken voor mensen die af en toe een extra steuntje in de rug nodig hebben. Door te helpen met kleine klusjes, af en toe boodschappen te halen of gewoon een gezellig praatje met iemand die eenzaam is. Niet alleen de woning zelf, maar ook de sociale omgeving speelt een prominente rol in de zelfredzaamheid van mensen. Vanuit die gedachten hebben we voor vier woningen van ons nieuwbouwproject in Oud-Beijerland een bijzondere toewijzing gehanteerd. 

Twee woningen zijn toegewezen aan personen waarvan de mantelzorger dichtbij woont. De andere twee woningen zijn toegewezen aan mensen die straks een sociale functie vervullen in de wijk. Woningzoekenden konden hierop reageren via een motivatiebrief. “We hebben de brieven beoordeeld aan de hand van verschillende eisen,” vertelt Latifa el Hachioui, woonconsulent Sociaal Beheer. “We zochten voornamelijk naar mensen die op verschillende manieren van betekenis kunnen zijn voor de buurt. Is iemand bijvoorbeeld technisch handig, in het bezit van een EHBO-diploma en een goed netwerk?”

Manusje-van-alles

“Uiteindelijk is de keuze gevallen op Bianca Tobé en Marianne Maris. Bianca werkt als coördinator Welzijn en Vrijwilligers bij Zorgwaard. Zij vervult met name een signalerende functie in de wijk. Doordat ze beschikt over een goed (zorg)netwerk kan ze mensen met een hulp- of zorgvraag snel verder helpen. Dat is heel waardevol. Marianne viel op vanwege haar veelzijdigheid. Ze kan helpen met verschillende huishoudelijke klusjes, digitale zaken en kan goed organiseren. Zo’n manusje-van-alles is een aanwinst voor de buurt.”

Sociaal betrokken

Marianne heeft om verschillende redenen gereageerd. Zij vertelt: “Ik vind het belangrijk om met elkaar de samenleving vorm te geven. Ik ben altijd sociaal betrokken geweest, voornamelijk in politieke en bestuurlijke vrijwilligersfuncties, en ben een echt mensenmens. Ik zie dit als een mooie kans om mijn steentje bij te dragen aan een leefbare wijk. Na drie verbouwingen durf ik te zeggen dat ik best handig ben. Ik kan helpen met allerlei kleine klusjes in en rond het huis. Daarnaast ben ik een echte regelaar en dat geldt ook voor mijn vriendin die hier tegenover woont. Zij wil ook graag helpen en ik hoop dat we samen leuke dingen kunnen organiseren voor de buurt. Ik woon nu ook dichter bij mijn zus. Met oog op de toekomst kunnen we mantelzorgen voor elkaar.”

Collectief schuttingplan

Dat Marianne haar taak erg serieus neemt, blijkt uit het feit dat ze direct is gestart met een gezamenlijk schuttingplan. “Het biedt veel voordelen om collectief schuttingen te laten plaatsen. Naast het feit dat ik al het regelwerk uit handen neem, is er ook een kostenvoordeel. Inmiddels heb ik van 20 van de 24 bewoners een reactie gekregen. Van die 20 doen er 19 mee. Het is best lastig om zoiets te organiseren, zeker nu met corona, maar ik ben blij dat we al zo ver zijn.”

Samen voor de buurt

Op 4 december kreeg Marianne de sleutel van haar nieuwe woning. Tussen het verhuizen door denkt ze na over leuke activiteiten voor tijdens de feestdagen. “Dit is als gevolg van de coronamaatregelen lastig, maar we bedenken vast wel iets. Mijn vriendin helpt ook mee en het is leuk om te zien dat ook de bestaande bewoners van de aangrenzende straten enthousiast zijn. Iedereen wil meedoen. Jong, oud, alleenstaanden en gezinnen: ik hoop dat dit een wijk wordt waar ontmoeten centraal staat en jong en oud zorg voor elkaar dragen. Ik ben blij en trots dat ik hieraan mag bijdragen.”

Naast een comfortabele woning is het ook prettig als je in een vitale buurt woont. Zeker met het oog op lang zelfstandig wonen. Goed contact met de buren en de wijk kan daaraan bijdragen